Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

5.8.2009 - 7.8.2013

BMW R1150GS, vuosimalli 2003

 

Ison Gessun vetovoima oli vastustamaton. Kesän 2009 aikana kypsyi päätös vaihtaa isompaan GS:ään. Boxer moottorit ovat sympaattisia niin ultrakeveissä lentokoneissa kuin moottoripyörissäkin. Kaveri totesi osuvasti nähtyään tämän keltaisen nokkaeläimen "Ei se kaunis ole, mutta se on komea".

Ostin tämän pyörän sen toiselta omistajalta, joka ei enää ehtinyt laitetta käyttää työ-ja perhekiireiltään. Mittarissa oli 71 000 km ja papereissa aukoton huoltohistoria.

 

Perälaakerien vaihto

Bemarin perän päälaakerin kestävyydestä on siinä määrin vaihtelevia kokemuksia käyttäjillä, että päätin vaihtaa heti ison päälaakerin ja pienet sivulaakerit uusiin. Vanha päälaakeri näytti ja tuntui olevan kunnossa. Sivulaakereissa tuntui välystä ja pientä "pykälää".

 

 

 

Bensapumppu petti

Mittarilukemalla 76 000 km matka katkesi sähköisen bensapumpun hajottua. Särkynyt alkuperäinen pumppu oli VDO:n valmiste. Alkuperäisosana tarjottu pumppu oli hinnaltaan niin suolainen, että päädyin pienen selvittelyn jälkeen hankkimaan Motonetista Bosch:n uudempaa kehitysversiota edustavan kohtuuhintaisen pumpun.

Bensapumpun vaihto (vanha VDO yllä, uusi Bosh alla)

Vuoden 2003 malli on vielä hyvin itsekin huollettavissa. Netistä löytyy hyvin ohjeita ja toisilta käyttäjiltä saa neuvoja. Kaikki huoltokohteet ovat helposti käsillä ja esimerkiksi venttiiliväljysten tarkistus/säätö on nopeampaa mitä voisi ennakolta arvata. Vain 40 000 km välein vaihdettava polttoainesuodatin on vähän työläämpi. Suodatin on bensapumpun kanssa tankin sisällä.

Loppukesästä 2009 mittariin kertyi reilut 13 000 km. Pääosa ajosta oli työmatkoja ja hupia edustivat SS2000K sekä SS1600K rautapersesuoritukset. Kausi 2010 alkoi maaliskuun alkupäivinä, mutta etelän teiden alettua olla varmemmin sulia huhtikuussa jatkui aktiivisempi ajelu. Huhtikuussa surautin vuoden ensimmäisen rautaperseen (SS1000) ja vappuna BB1500Goldin Tukholma-Hannover -reitillä.

Moottoriöljynä olen käyttänyt aluksi mineraaliöljyä Neste Special ja Motox 20W50. Korvakuulolta olen pannut merkille, että noin 7000-8000 km kohdalla moottorin käyntiääneen tulee hienoinen helinä. Öljyn vaihtaminen tuoreeseen palauttaa käyntiäänen jälleen pehmeäksi. Vapun reipasvauhtiset ajot (mm. Saksassa pari tankillista kaasu auki) ilmeisesti söivät öljyn ominaisuuksia, koska käyntiäänen muutos tapahtui tällä kertaa jo 6000 km öljyn vaihdon jälkeen. Vaihdoin koneeseen viimeiset hyllyssä olleet mineraaliöljyt.  Seuraavassa öljynvaihdossa kokeilin 10W40 puolisynteettistä. 6000 km jälkeen käyntiääni oli edelleen normaali. Viime aikoina olen käyttänyt puolisynteettisiä tai synteettisiä 15W50 öljyjä. Ne tuntuvat pitävän pintansa paremmin.

Mittarilukeman 105 000 km kohdalla ilmeni virtojen katoaminen käännettäessä ohjaus täysin oikelle. Sähköjohdot ovat alunperin asennettu liian tiukalle ja niihin tulee vetoa aina kun ohjaus on täysin oikealla. Toisaalta vasemmalle käännettäessä samat johtoniput joutuvat taipumaan tiukalle mutkalle. Katkoskohta löytyi helposti ensimmäisen nippusiteen kohdalta. Kannattaa tutkia nämä sähköjohtoniput jo ennakkoon vanhemmista R1100 ja 1150GS:stä.

Sähköisen bensapumpun toisen bensaletkun letkukiristin oli löystynyt! Asia tuli ilmi kun vaihdoin bensasuodatinta (ml 113 000 km) ja sitä tehdessä pumppukin oli näkyvissä. Voi olla että kiristin on jäänyt liian löysälle kun vaihdoin 40 000 km aiemmin pumpun uuteen ja korvasin kertakäyttöisen kiristimen ruuvattavalla. Toinen vaihtoehto on sähkömoottorin värinän aiheuttama ruuvin avautuminen. Ruuvasin kiristimen sopivalle kireydelle ja litistin vähän jenkoja pihdeillä. Pysyy jatkossa kiinni, mutta silti avattavissa jos tarvetta tulee.

 

 

Taakse Öhlins

Talvella 2011 ostin vähän käytetyn ja huolletun Öhlinsin takaiskarin. Alkuperäinen iskunvaimennin oli palvellut jo lähes 120 000 km. Ei siinä vielä mitään vikaa ollut mutta pientä alustan parannusta olin kaivannut. Pultit aukesivat aivan odotetusti, mutta vaimentimen alapultti ei mahtunut tulemaan pois. Äänenvaimentimen klemmari osui juuri pahimmoilleen eteen. Työkalupakista ei löytynyt sopivaa hylsyä (15mm), joten vaihto oli keskeytettävä ja hankittava seuraavana päivänä puuttuva työkalu. Vaimentimen kiristysklemmari on sen verran tiukalla, että jakoavainta on turha tarjoilla. Sopivalla hylsyllä ja vääntövarrella sekin aukesi ongelmitta. Irrotin koko vaimentimen saadakseni enemmän työskentelytilaa. Iskunvaimentimen vaihto onnistui tämän jälkeen helposti. Asennusohjeessa on annettu kiristysmomentit ja ohjeet mihin laitetaan ruuvilukite mukaan.

Öhlinsin ohjeiden mukaan R1150GS:n perä painuu kuormattuna tuplasti iskarin yleissuosituksen maksimiarvoon nähden! Ostamassani Öhlinssissä oli valmiiksi asennettuna jäykempi jousi ja sillä säädöt asettuivat normaalien suositusten rajoihin. Jäykemmän jousen luulisi kuuluvan automaattisesti iskunvaimentimeen.

 

Metalliset bensaletkujen pikaliittimet

Vaihdoin talvella 2011 tankista lähtevien bensaletkujen muoviset pikaliittimet vastaaviin metallisiin. Alkuperäisten tiivisteet olivat alkaneet vuotaa ja liittimien sekä avaus että kiinnitys oli muuttunut turhan tiukaksi. Pelkäsin, että muoviliitin joku päivä vielä katkeaa.

 

Laturinhihna vaihtoon viime hetkellä

Laturinhihna oli vaihdettu 4 vuotta ja 54 000 km sitten. Hihna on uudempaa tyyppiä, jonka vaihtoväli on 60 000 km. Olin varautunut vaihtamaan sen seuraavassa eli 120 000 km huollossa hankkimalla hyvissä ajoin uuden hihnan. Tarkistin kuitenkin varuilta etukäteen, että olin hankkinut oikean tyyppisen hihnan. Löysin samalla pyörässä olevasta hihnasta huomattavia vaurioita. Toisesta reunasta hihna oli murtunut 5 cm matkalta ja hihna oli haurastunut niin paljon, että sitä sai helposti murrettua sormilla. Se tuskin olisi kestänyt 6000 km ajoa seuraavaan huoltoon. Olin tarkastanut hihnan kunnon 5 000 km aiemmin, enkä silloin havainnut merkkejä vaurioista. Tulipahan tehtyä hihnan vaihto viime hetkellä. Jatkossa vaihdan hihnan 40 tkm välein.

Vaihtotyö on helppo tehdä. Suojakotelon neljä ruuvia auki ja kotelo pois. Laturin kolme kiristysmutteria (13 mm) auki, joilloin laturi laskeutuu ala-asentoon. Hihnan vaihto ja laturin kolme kiristysmutteria sormilla kevyesti kiinni ennen kuin momenttiavaimella väännetään vasemman puoleiseen hihnan kiristyspulttiin esijännitykseksi 8 Nm. Samalla ylin laturin kiristysmutteri kiinni (20 Nm) ja lopuksi kaksi muuta kiristysmutteria 20 Nm kireyteen. Koekäyttö ja hihnan kireyden tarkistus vielä sormin (pitäisi kääntyä 90 astetta sormivoimilla) sekä lopuksi suojakansi kiinni neljällä ruuvilla.

 

 

Keulaöljyt ja stefat vaihtoon

124 000 km mittarissa ja toinen keulaputkista alkoi vuotaa stefasta öljyä. Eturengas irti ja keulaputken alapäästä öljyproppu auki. Keulaöljyt olivat itsessään hyväkuntoisen näköiset, mutta seassa oli jonkun verran epäpuhtautta. Sitten putkien yläpäistä tiivisteet irti varovasti ruuvimeisselin kärjellä nitkutellen. Ahtaassa paikassa joutui työskentelemään, mutta pikkuhiljaa tiivisteet nousivat ylös. Vanhoissa stefoissa näkyi asentaessa käytetyn työkalun jäljet. Itseasiassa tiivisteet oli osittan rikottu asentaessa. Olikohan vaihdettu jälkikäteen vai käytettiinkö tehtaalla aikoinaan turhan karkeaa työkalua?

Asentaessa täytyi muistaa laittaa aluslevy pohjalle. Painoin uudet stefat paikoilleen sopivan kokoisella muoviputken pätkällä. Näin ei jäänyt jälkiä tiivisteiden yläpintoihin. Sokkajousi ja pölysuojus vielä paikoilleen ennen kuin kaadoin putkiin 4,7 dl Castrol:n W10-keulaöljyä. Sisäputket sujahtivat ongelmitta paikoilleen. Ilmasin putket suunnilleen siinä asennossa, jossa ne ovat ilman kuljettajaa.

     

 

Sytytystulpan hattu(=puola) poikki

Pyörän 150 000 km:n huollon jälkeen alkoi esiintyä pientä pätkimistä. Etenkin tyhjäkäynnillä moottori kävi vaivalloisesti ja saattoi joskus jättää iskun väliin  sammuen. Mitä isommat kierrokset sitä puhtammin kone kävi. Aloin tutkia asia ja vasenta tulpanhattua ulosvetäessä se katkesi kahtia. Puolet jäi kiinni tulppaan kannen sisään. Tulpanhattu on samalla puola. Pinnan metallikuori oli ruostunut ja katkesi metallin ja kumin rajakohdasta. Todennäköisesti olen taivuttanut pitkää ja ruosteen heikentämää tulpanhattu-puola -systeemiä liikaa vetäessäni sitä ulos. Murtopinnassa näkyi kipinän hyppyjälkiä. Murtuma oli olemassa jo ennen lopullista katkeamista. Alatulpan ansiosta moottori toimi isommilla kierroksilla. Tilasin tulpanhatut molemmille puolille. US:n ja UK:n keskustelufoorumeilta löytyi muutamia samanlaisa tapauksia, joissa pintametalli oli ruostunut ja hattu katkennut.

 

Renkaat

Olen käyttänyt Touranceja yleisrenkaina ja TKC80 karkeampana kumina. Tourance on kestänyt takana noin 14-15 000 km, jolloin kulutuspintaa on ollut jäljellä 3 mm. Alussa pintaa on 9 mm. Näyttää siltä, että rengas kuluu alussa vauhdikkaammin (1 mm / 800 km) ja lopussa kuluminen on hitaampaa (1 mm / 2500 km). Keskimääräinen 1 mm kuluu reilun 2000 km matkalla. Rengaspaine on ollut reilussa maksimissa eli 2,9-3.1 bar. Eturengas kestää juuri ja juuri kaksi takarengasta. Matalammilla paineilla renkaiden kuvio alkaa hammastaa ja siitä aiheutuu ikävää jurinaa.

TKC80 kesti takana reilut 12 000 km. Niissä käytin vaihtelevia paineita ajoalustan mukaan. Hiekalla pääasiassa 2,5 bar (ohjekirjan minimi) ja asfaltilla 2,9 (ohjekirjan maksimi)

 

Lisukkeet: 

 • Moottorin suojaraudat (Touratech)
 • BMW:n sormisuojat
 • Sormisuojien lisäspoilerit (Wunderlicht)
 • Alumiiniset sylinterinpään suojat (Touratech)
 • Korkeampi tuulilasi (Adventure)
 • Tuulilasin jatke (Laminare Lip)
 • Ala-etulokasuojan jatke
 • Hiilikuitu hugger (Wunderlicht)
 • Virran ulosotto 3 kpl (2xBMW:n DIN ja 1x iso tupakansytytin koko)
 • BMW:n Systems laukut, 3 kpl
 • ”Lukollinen” öljykorkki (Touratech)
 • Sivujalan levike (Wunderlicht)
 • Vaimennettu GSM/GPS-pidike (SW-Motech)
 • TomTom Rider 2
 • Puhelimen teline
 • Cruise Control - kaasukahvan lukitus  (Wunderlicht)
 • Xenon valot (pitkät ja lyhyet)
 • Valojen suojaplexi (oma valmiste)
 • Sumuvalot (SW-Motech)
 • Öljynjäähdyttimen suojaverkko (oma valmiste)
 • Öhlins 45DRS takaiskunvaimennin jäykemmällä jousella
 • Metalliset bensaletkujen pikaliittimet
 • 41 litran bensatankki (Touratech)

 

Kytkin ja jarrunesteiden vaihto servolta

 

Hiilikuituinen taka hugger ja kuraa

 

Xenonit pääumpioissa ja sumuvalot pyttyjen päällä

Pytyille alumiiniset suojat Turhatekilta

Tuulisuojan jatke, Laminare Lip

41 Litran tankki 

Wunderlicht:n moottorin suojaraudat vaihdettu Touratech rautoihin, jotka sopivat paremmin möhkö-tankin kanssa.

Uudet SW-Motech:n sumuvalot

 

©2019 Wesan sivut - suntuubi.com