Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Uutuuden viehätys, SS1000 Finland, 16-17.4.2011

Wesa Huuska (BMW R1150GS)

 

IBA Finland ry järjesti talvella 2010-2011 uuden SS1000 Finland -erikoisajon suunnittelukilpailun. Yli 20 ehdotuksen joukosta julkaistiin huhtikuun vuosikokouksen yhteydessä valituksi tullut ajosuoritus. Ajon kuvaus julkaistiin samaan aikaan IBA Finlandin www-sivuilla. Uutta tulokasta lähti suorittaman vielä julkaisupäivänä 4 ajajaa.

Ensimmäiset matkaan lähtijät tekivät pikaisen ajosuunnitelman kokouspaikalla Kangasalalla ja aloittivat suorituksen sieltä. Kolmen hengen porukalla oli takanaan huomattava kokemus rautaperseajoista ja ajoon lähtöön oli varauduttu jo ennen kokouspaikalle saapumista. Tulevaa reittiä eivät vaan tienneet.

Kokouspäivä oli tällä kertaa osaltani varattu muilla puuhilla, joten pääsin hyödyntämään netissä näkyvät uuden ajon kuvaukset vasta noin klo 16. Totesin välittömästi kyseessä olevan viikonlopun parhaan tarjouksen rautaperserintamalla. Nopeasti tienpäälle suoriutumalla olisin reilun vuorokauden kuluttua sunnuntai-iltana kotona ja ehtisin toipua sopivasti maanantain työpäivään. Käytin reitin valintaan ja suunnitteluun vajaat 45 minuuttia aikaa. Tallissa odotti pyörä, joka kaipasi ulkoilutusta. Seuraavaan huoltoon oli 5000 km ja alla lähes uudet renkaat. Olin ollut aikeissa lähteä ajamaan kahtena edellisenä viikonloppuna kevään ensimmäisen rautaperseen, mutta kun kaikki ei ollut osunut kohdalleen niin lähtö oli siirtynyt.

Suunnittelin ympyrän

Suoritukseen kuuluu neljä pakollista kohdetta ja niiden lisäksi neljä valinnaista kohdetta, jotka voi valita kuudesta tarjolla olevasta. Istuin suunnitelmaa tehdessäni Helsingin keskustassa, joten päädyin ilman suurempia vaihtoehtojen vertailuja seuraavaan rengas-matkaan.

  1. Helsinki, Eduskuntatalo
  2. Turun tuomiokirkko
  3. Vaasan satama
  4. Pudasjärvi, Iso-Syöte
  5. Suomussalmi, Raatteentie
  6. Kuopio, Puijon torni
  7. Savonlinna, Olavinlinna
  8. Porvoon tuomiokirkko

Vanha Genimappini kertoi matkaa kertyvän lähes 1800 km ja aikaa olevan niukasti. Lisäksi oli kullakin paikkakunnalla hakeuduttava kohteelle ja otettava siitä kuva pyörän kanssa. Suunnittelin ainoastaan kohdepaikkakunnille tankkauspaikat, jotka tiesin ennakolta. Välitankkauksia ja tarkkoja kohteiden paikkoja en laittanut ohjelmaan. Korvasin ne lisäämällä 20 min tauon kullekin kohdepaikkakunnalle. Tällöin nopeimman reitin mukaan reissuun kuluisi kutakuinkin tasan 24h.

Eduskuntatalo

Tytär oli juuri aamulla palannut Saksasta sopivasti todistamaan lähtöä. Kännykkä-kamera, paperit ja navigaattori mukana laitoin varastosta ajovarusteet nopeasti päälle ja ajoin aloitustankkaukseen Mechelinkinkadun ABC:lle. Huoltamolla oli aiemmista aloituksista tuttu mies töissä, joten toinenkaan todistaja ei tarvinnut selittelyjä mistä oli kyse. Kuittia automaatti ei antanut, joten oli palattava sisälle pyytämään tuloste. Aloitusajaksi kuitti antoi klo 17:32.

ABC Mecheliniltä oli lyhyt matka Eduskuntatalon luokse. Ajoin eduskunnan takaa ja tulin Mannerheimintielle suunnilleen Finlandiatalon kohdalta. Eduskunta talon pihaan pääsi ongelmitta ja valokuvaus vei aikaa alle 2 minuuttia. Pyörä oli sivujalalla ja boxeri tuksutti kuvaussession ajan, kuten kaikissa tulevissa kuvauskohteissakin. Seuraava kohde oli Turun moottoritien toisessa päässä, jonne suunnistin eduskunnasta Eteläisen rautatienkadun, Länsiväylän ja Kehä II:n kautta.

Eduskuntatalon edessä keltainen nokkaeläin

Turun tuomiokirkko

Turusta olin valinnut tankkauspaikaksi Shell Orikedon, joka ei ollut optimaalisesti reitillä Tuomiokirkolle. ”Rukkas”-suunnitelman tasolla tällaista sattuu. Tankkauksen jälkeen klo 19:37 olin kirkon edessä kuvia ottamassa ja aikaa kului taas 2 minuuttia. Matkan jatkuessa ehdin pikaisesti vilkaista Turun suosituinta turistikohdettakin eli siltatyömaata.

Vaasan satama

Matkaa Vaasaan oli navigaattorin mukaan reilut 340 km, joten välitankkaus oli tehtävä matkalla. Ajoin 200 km trippiin ja sen jälkeen otin ensimmäisen huoltamon tien vierestä. Arpajaiset voitti pieni Metsälän baari eli Neste Metsälä ennen Kristiinan kaupunkia. Putiikki meni samaan aikaan kiinni, mutta sain kuitin sisältä aikaan 22:05. Ilta alkoi hämärtyä tästä eteenpäin selvästi. TomTomiin ohjelmoitu seuraava kulmapiste oli aivan Vaasan keskustassa, koska muistelin siellä olevan useita huoltoasemia lähekkäin. Kaupunkia lähestyessä aloin seurata ”Satama”-opasteita ja päädyin pimeässä yössä kaupungin takana sijaitsevan Vaskiluodon matkustajasataman terminaalin eteen klo 23:31. Rakennuksen mainosvalot ja suuri digitaalinen kello seinällä tarttuivat vaivatta valokuvaan. Paikka oli niukasta valaistuksesta huolimatta tunnistettavissa. Paluumatkalla Vaasan keskustaan poliisit olivat tutkaamassa satamasta tulijoiden nopeuksia. Ei taloudellisia tappioita.

Keskustassa kohdalle osui sopivasti Teboilin kylmä asema ja sain sieltä tankkauskuitin. Suunniteltu reitti vei seuraavaksi Kokkolan ja Oulun kautta Pudasjärvelle. Muuta kilometri Vaasan pohjoispuolella 8-tie oli laitettu poikki ja liikenne opastettiin kiertotielle. Sinänsä mukava mutkatie vedellä pimeässä. Poliisitkin olivat pystyttäneet tämän kiertotien varteen puhallutuspisteen. Se oli jo tämän kevään toinen puhallus pyörän selässä. Aikaa paloi arviolta 15 min kierrellessä tulvakohtaa, josta muutamaa tuntia aiemmin mennyt kolmen rautaperseen partio oli selvinnyt ajamalla vesiesteen läpi.

Ajaessa mietin, että mikään paikka ei ole auki Pudasjärvellä ja sen jälkeen ennen kuin aamulla Suomussalmella. Vanha tuttu Tupoksen ABC oli sopivasti matkan varrella ja suunnittelin hankkivani evästä aamuyölle sieltä. Tankkausväli oli kuitenkin yli 300 km ja mukana ei ollut varakanisteria. Turhaa stressiä välttääkseni tein taas välitankkauksen Kalajoella vähän ennen kahta. Gold tyylisen pikatankkauksen aikana en ottanut edes ajohanskoja kädestä. Tupoksessa kävin sitten sisällä syömässä Reissumiehen ja ostamassa mukaan niitä pari kappaletta sekä vissyä ja suklaapatukoita. Näillä pitäisi pärjätä Raatteentielle saakka.

Iso-Syöte

Oulusta Pudasjärvelle yö jatkui pimeänä ja taas olin tyytyväinen paranneltuihin pyörän valoihin. Kaksi xenonia edessä ja halogeenit pyttyjen päällä ojavaloina antoivat reagointiaikaa. Sitä tarvittiin ensimmäisen kerran vähän ennen Pudasjärven keskustaa kun 7 poroa pyöri tien vasemmalla kaistalla. Ennen Rovaniemen tie risteystä kävin hakemassa tankkauskuitin klo 04:56 Nesteen asemalta. Lämpötila oli viime aikoina ollut 0…+4, mutta idässä taivas oli kirkas ja ilma kuulas.

Muistin, että kuvauskohteena oleva Iso-Syöte on vähän Pudasjärven itäpuolella. Sinne siis ja yllätyksekseni totesin, että tunturi ei ollutkaan ihan ensimmäisen mutkan takana. Pudasjärven keskustasta Syötteelle kului ajoaikaa 40 minuutti, sillä matka oli 53 km. Hotelli Iso-Syöte sijaitsee hienolla paikalla tunturissa ja viimeinen kilometri oli serpentiinitietä, jossa kaikki talven hiekoitussorat olivat asfaltilla. Toiveikkaana laskeskelin hotellin nurkalla kuvien oton jälkeen olisiko aikaa ottaa ½-tunnin pika unet. Aikataulu oli karua katseltavaa. Väsymys oli hallittava syömistä ja juomista rytmittämällä ja nukkuminen sai jäädä. Joka pysähdyksellä otin vuoroin Reissumiestä ja vuoroin suklaapatukka sekä vähän vissyä. Sähköisen väliasun lämmöt pidin niin alhaisena kuin mahdollista. Liika lämpö väsyttää armotta.

Navigaattori opasti idän kautta kohti Suomussalmen Raatteentietä. Vesi ojan pohjilla oli jäässä ja tein pinnassa ajoittain tummempia kohtia. Saattoivat olla vain kosteutta, mutta en ruvennut kokeilemaan renkaalla. Poronhoitoalueella liikkuessa oli vielä 4-5 kertaa hiljennettävä, koska poroja oli tiellä.

Raatteentie

Tankkasin Suomussalmen keskustassa klo 7:30 ennen kuin ajoin Raatteentien alkuun, joka oli 22 km itään päin. Perille saapuessa tietää heti tulleensa oikeaan paikkaan. Pelto on täynnä panssariesteitä ja joka suunnalla on muistoja sodan ajoilta. Tänne on tulta uudestaan ja otettava aikaa mukaan. Kävin muodon vuoksi ajamassa pienen pätkän Raatteen museotietä ja katselin näkyisikö edellä menneiden pyörämiesten jälkiä. Hyvin olivat jälkensä hävittäneet. Myöhemmin kuulin, että olivat asian mukaisesti liikkuneet alueella ryömien. Otin valokuvat tien alussa olevan keskuksen tuntumassa vähän joka suuntaan. Aina oli selviä tunnusmerkkejä maisemassa pyörän takana.

Paluumatkalla navigaattori oikaisi siten Suomussalmen keskustan sivusta, että matkalle ei osunut huoltoasemia. Olin tyytyväinen kun olin tankannut jo aiemmin. Toisaalta seuraava kohde eli Puijon torni oli taas yli 300 km tankkausvälin päässä, joten oli tehtävä jälleen välitankkaus. Iisalmen ABC Marjahaka oli sopivasti reitin vieressä. Kuittiin tulostui kellon aika 10:08.

Siilinjärven ja Kuopion välisellä moottoritiellä huomasin, että keskittyminen alkoi herpaantua. Pysäytin ennen Puijon liittymää olevalle Shellille huolehtimaan ajokunnostani ja hankkimaan tankkauskuitin. Kevyen purtavan ja vissyn lisäksi heitin huiviin yhden AmWay:n Nutrilite1:n, jossa on piristeenä kofeiinia, L-karnitiinia ja B-vitamiiniä, mutta ei sokeria. Tällä 15 ml:n pienellä annoksella pysyin virkeänä seuraavat 3 tuntia. Eikä vaikutuksen jälkeen iskenyt tolkutonta väsymystä kuten energiajuomilla on tapana.

Puijon torni

Kuopion ohittavalta moottoritieltä on opastus Puijolle ja tornikin on aika selkeästi näkyvissä. Muutaman liittymän ja liikennevalon jälkeen alkaa vähän jyrkempi nousu Puijontietä ylös määränpäähän.  Perillä on parkkipaikka aivan tornin vieressä sekä ravintola. Kuitin saanti onnistuu niiden auki ollessa. Pyörän ja tornin mahduttaminen samaan kuvaan pienehköllä parkkialueella vaatii mielikuvitusta. Puijon majan kyltti on sen sijaan kuin kuvausta varten tarjolla.

Asfaltilla lojuva hiekka lisääntyi alaspäin tultaessa ja mäen jyrkentyessä. Puijontien alapäässä oleviin liikennevaloihin ei kannata tulla turhan lujaa, ettei verenpaineet nouse yli säädetyn. Seuraamalla Mikkelin opastusta olin jälleen muutaman liittymän kautta viitostiellä.

Olavinlinna

Kuopion ja Juvan väliltä pääsee oikaisemaan kohti Savonlinnaa Rantasalmen kautta. Pienempi kestopäällystetien oli hyvää vaihtelua, eikä Rantasalmen keskustan läpiajokaan paljoa hidastanut matkan tekoa. Loppumatka Savonlinnaa lähestyessä vaatikin sitten rautaisia hermoja. Kymmeniä kilometrejä ennen kaupunkia alkavat alhaiset nopeusrajoitukset. Nopeuksien valvontakin on tunnetusti Savonlinnassa aktiivista. Kohteena oleva Olavinlinna on aivan kaupungin keskustassa Saimaan rannassa. Lukioajoista liikennejärjestelyt eivät olleet oleellisesti muuttuneet ja linnan pieni hiekkainen parkkipaikka löytyi heti. Sitä lähemmäksi ei linnaa pääse pyörällä luvallisesti. Paikalta oli helppo kuvata pyörän taustalle jäävää linnoitusta.

Pisti silmään, että kaupungissa on edelleen tapana antaa tietä jalankulkijoille suojateillä samaan malliin kuin Tukholmassa. Toinenkin asia pisti silmään. Savonlinna oli koko reissun pölyisin ja likaisin kaupunki! Tankkasin entisen asuntoni nurkalla Tulliportinkadulla tankin täyteen ja syljeskelin pölyä.

Porvoon tuomiokirkko

Viimeinen kohde oli jäljellä ja aikataulu herätti varovaista optimismia. Suuntasin Juvan, Mikkelin ja Mäntsälän kautta Porvooseen. Savonlinnasta Juvalle tie on vähän pienempää, mutta Juvalta Mäntsälään vitostie on nykyisin melko joutuisaa. Tieremontit Mikkelin eteläpuolella ovat taas edistyneet viime kesästä. Tein matkalla pikaisen tankkauksen Kuortin ABC:llä. Mäntsälästä Porvoon keskustaan vie suora tie. Pyörällä pääsee hyvin suoraan kirkon eteen, mutta katu voi olla sateella liukas. Vanhaa pyöreää mukulakiveä nääs.

Kuvauksen jälkeen siirryin pikaisesti Porvoon ABC:lle suorittamaan lopputankkauksen ja pyytämään todistajan kuittausta. Viimeiseen kuittiin tuli kellonaika 17:06. Vajaa ½-tuntia jäi vielä aikaa käyttämättä.

Jälkikommentit

-Huono kellonaika aloitukselle kun päivä oli jo valvottu

-Uskoisin, että perehtymällä kunnolla kohteisiin ja suunnittelemalla reissu huolellisesti, on löydettävissä parempi reitti.

- Matkaa kertyi enemmän kuin odotin, koska osa kohteista on etäällä kylän keskustasta

-Minulle kertyi paljon nopeuskameroilla varustettuja osuuksia. Ne tuovat ainakin minulle ylimääräistä työkuormaa ajossa, koska en tykkää niiden salamavalojen värisävystä (ei välähtänyt kertaakaan)

- Olisin voinut aloittaa Turusta ja päättää Helsinkiin, jolloin Helsinki-Turku ajoaika olisi säästynyt. Silloin olisi voinut vetää tirsatkin välillä.

-Tämän SS1000 Finland:n voi aloittaa luontevasti aika laajalta alueelta. Reissusta kertyy vaihteleva kierros ympäri Suomea. Tämä on selvästi vaativampi kuin vastaavien paikkakuntien kautta kiertävä normaali SS1000.

Pyörän mittariin kertyi matkaa kaikkiaan 1911 km. Vanhan Genimappini mukaan lyhin kuittipisteiden kautta kulkeva reitti on 1750 km. Todellisen ajamani reitin pituudeksi ohjelma ilmoittaa 1908 km. IBA:n tarkastuksessa viralliseksi suorituksen pituudeksi tuli 1751 km.

Aikaa kului 23h 26 min ja keskinopeudeksi tuli 82 km/h. Pyörän kulutus oli tällä kertaa keskimäärin 5,9 l/100km.

Kaikki neljä henkilöä, jotka suorittivat hyväksytysti uuden SS1000 Finland:n saivat nimensä IBA Finland:n "Hall of fame:Korkkaukset" -listalle.

©2019 Wesan sivut - suntuubi.com